Tentür Nedir? Tentür İçin Kullanılan 7 Bitki
İçindekiler
Tentür Nedir?
Bitki tentürleri asırlardır doğal tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Kimi bitkinin faydaları ispatlanmışken bir kısmının henüz belli değildir. Bitkisel tedavi ve cilt bakımı uygulamalarında kullanılan tentür, bitkilerin çeşitli parçalarını alkol veya doğal sirke içerisinde bekletilerek yapılır. Bu şekilde konstanre bitki özütü elde edilir. Burada alkol veya sirke, bitki parçalarındakı etken maddeleri çekerek karışımı yoğunlaştırır.
Tentür Nasıl Yapılır?

Sirke ile bitkisel tentür yapmak için öncelikle kaliteli kuru veya taze bitki parçalarını dilimleyip cam bir kabın içerisine koymanız gerekiyor. Üzerine doğal sirke döktükten sonra iyice kapağını kapattığınızdan emin olun. Ve bitkilerin sirkenin içinde iyice dağıldığından emin olmak için her gün çalkalayın ve bu şekilde birkaç hafta bekletin. Birkaç hafta sonra karışımı süzün ve amber cam şişenin(kahverengi cam) içerisine koyun.
Burada kullanılabilen kuru/yaş bitki parçaları:
- Yapraklar
- Kabuk
- Meyveleri
- Kökleri olabilir.
Tentürler doğada bulunan bitkilerin içerdiği sağlığa iyi gelen besinlerin tüketimini kolaylaştırır. Bilindiği kadarıyla dünya nüfusunun en az %80’i birincil sağlık ihtiyaçlarının bir kısmına bitkisel yöntemler ile tedaviye başvurmaktadır.
Araştırmaların Tavsiye Ettiği Tentür Yapımında Kullanılan Bitkiler

Papatya(Çiçeği): Yapılan Araştırma papatyanın kaygıyı azalltığını ve iltihaplanmayı azaltmada ve yaraları iyileştirmede kullanılabileceğini gösteriyor.
Ateş Otu – Feverfew(Yaprağı): Geleneksel olarak bu bitki ateş düşürücü olarak kullanılmıştır, fakat günümüzde çoğu insan migreni önlemek ve artirisi tedavi etmek için kullanıyor.Fakat bazı araştırmalar ateş otunun migreni önlemediğini söylerken bazıları önlediğini söylüyor. Ateş otunun kansere, acıya, gül hastalığına tedavi olarak uygulanabilmesi ile ilgili çalışmalar sürüyor ve fare ile yapılan bir deney ateş otunun kaygı ve depresyon tedavisi olabileceğine dair umut verici sonuçlar verdi.


Sarımsak(Kökü-dişi): Yapılan Araştırmalar sarımsağın kolsetrol seviyesinde ufak azaltmalar yaptığını söylüyor. Ayrıca bilim insanları sarımsağın kanser için tedavi olabileceği konusunda araştırmalar yapıyor.
Zencefil(Kökü): Hamile kadınların yaşasığı mide bulantısını azaltabilir. Ve yolculuk sırasında yaşanan bulantı için iyi bir bitkisel çare olduğu söylenir.


Kantaron(Çiçeği-Yaprağı): Yapılan çalışmalar Kantaron çiçeğinin depresyonun tedavisi için yararlı olabileceğini götermiştir
Deve dikeni(Meyve): karaciğer hastalıklara iyi geldiğine dair çalışmalar var.


Kedi Otu(Kökü): Uykuya iyi gelebileceğine dair çalışmalar vardır.
Tentürlerin kullanmadan önce doktorunuza danışınız, kullandığınız ilaçlar varsa veya alerjiniz var ise yan etki gösterebilir.